טיפול באמצעות כלבים
מהי כלבנות טיפולית ומה זה אומר טיפול באמצעות כלבים
מהי כלבנות טיפולית ומה זה אומר טיפול באמצעות כלבים
כלבנות טיפולית היא טיפול מיוחד שנעשה באמצעות כלבים, במטרה לסייע לאוכלוסיות שונות להתגבר על קשיים ומגבלות, הן במישור הפיזי והן במישור הנפשי-פסיכולוגי, אפשרויות הטיפול שעומדות לרשות המטפל הן רחבות ביותר. הן משפיעות על המטפל – בין אם הוא ילד או אדם בוגר – בצורה משמעותית. זה קורה לא רק משום שכלבים הם יצורים דומים לנו מאוד, אלא בעיקר מפני שהם עוזרים לנו גם מבלי לדעת או ‘להתכוון’ לכך. המשך…
הכלב הוא חיה שקל להתאהב בה, משום שהיא מחזירה אהבה ללא תנאי. הוא מעניק מעצמו ומראה אהבה מבלי לשפוט את מעשיו של האדם ומבלי שיש לו דעה קדומה לגביו. לתכונה הזו יש קסם מיוחד, שיש בו כדי לסייע לאדם להתגבר על בעיותיו.
הפתיחות, ההענקה והמסירות של הכלב מאפשרות לנו להיעזר בו ככלי ליצירת קשר. בזכות האהבה הזו, אפשר לשפר את הרגשתו של המטופל ברובד ההתנהגותי, המוטורי, הרגשי והתקשורתי בצורה בלתי רגילה. זוהי לא רק האהבה והקשר עם הכלב, אשר נוצרים במהלך הטיפול ומעצימים את האדם, אלא גם התכונה שנגלית למטופל ככל שהתהליך מתקדם: היכולת להנהיג ולשלוט. עניין זה תורם לשיפור הביטחון העצמי של המטופל, מעודד אותו לפעול ולעשות, להכיר את גבולותיו ואת גבולות הכלב – ואט אט לפתור בעיות, להתגבר על מחסומים ולשפר משמעותית את מצבו.
בטיפול עצמו, אפשר להעביר את הילד ממצב מסוים בו הוא נמצא למצב אחר, שונה לחלוטין: ממטופל למטפל, ממונהג למנהיג וכדומה. בטיפול עם הכלב אנחנו למעשה מעצימים את הילד, על ידי כך שאנחנו ‘שמים את המפתחות’ בידיים שלו. הוא הופך לפתע למנהיג של הכלב, הוא זה ששולט בו, והוא לומד תוך כדי המפגשים כיצד להנהיג את הכלב ואיך לתת לו פקודות.
המטופל מרגיש לפתע שהוא ניצב במקום חדש בו הכוח נמצא אצלו, ומבין שכעת עליו להשתמש בתכונה שאולי לא השתמש בה כלל עד היום: מנהיגות. הוא צריך לדעת כיצד לשלוט בכלב בצורה טובה, ולכן עליו לפתח סובלנות וסבלנות, לדעת להתאפק גם כאשר הכלב לא מצליח למלא את המשימה שהוטלה עליו ולמעשה לנקוט בפעולות שמצריכות ממנו לפתוח מיומנויות שלא נדרשו ממנו בעבר. המטופל מתנסה במפגשים אלו בסיטואציות שפותחות בפניו עולם חדש לחלוטין.
באיזו גישה אנו מטפלים במרכז הכלב והאדם?
במרכז הכלב והאדם משתמשים בעקרונות המשותפים לרוב שיטות הטיפול המוכרות לנו כיום, בין אם מדובר בגישות ובתפיסות הפרוידיאניות, בפיתוחים של ממשיכיו, בטיפול קוגניטיבי-התנהגותי ועוד. ההבדל העיקרי הוא בצלע השלישית שנוספת למפגשים אלו: הכלב.ועוד.
בכל טיפול ‘סטנדרטי’, מערכת היחסים כוללת שני גורמים, המטפל והמטופל. האינטראקציה הנוצרת ביניהם
אמנם יכולה להפרות ולשפר את מצבו של המטופל, אך כאשר נכנס גורם שלישי לתמונה, המצב שנוצר יהיה
שונה לחלוטין. בטיפול שכולל מטפל, מטופל וכלב, החיה יכולה להיות במרכז העשייה, או לשמש ככלי עזר
לקידום התהליך. כך או כך, קיומו של הכלב משפיע מאוד על התקדמות הטיפולים ועל השיפור המתמיד בכל
מפגש. על אף שמדובר בשלושה יצורים שונים אחר מהשני, נוצר ביניהם קשר משולש יוצא דופן, מעצים,
משנה ומרפא.
קהל יעד
אנו במרכז הכלב והאדם HDC מתמחים בעבודה עם ילדים ומתבגרים.
מומלץ על גיל 4 כגיל מינימלי למפגשים.
- בעלי הפרעת קשב וריכוז
- קשיים מוטוריים
- קושי רגשי
- בעיות התנהגות
- פחדים ופוביות
- סף תסכול נמוך
- קושי בדחיית סיפוקים
- קושי בהתמודדות עם שינויים
- חיזוק הביטחון העצמי
- קושי חברתי
- התמודדות ועיבוד של אובדן או טראומה
- התמודדות עם תהליכים משמעותיים כגון גירושין או חולי במשפחה
צריכים עזרה מנציג?
רוצים לשמוע פרטים נוספים?
לא תספיקו להגיד ‘הב הב‘
והמומחים שלנו יחזרו אליכם!